Historia

1989

Halmstads Vokalensemble bildas

Halmstads Vokalensemble bildas i september. De första konserterna hålls redan i november månad i Snöstorps och Skrea kyrkor med bl a Lars-Erik Larssons ”Missa Brevis” på programmet.

Konserter

Konserter med verk för kör och orgel av Benjamin Britten.

1990
1991

Mozartkonsert och inspelning av CD

Mozartkonserter i Snöstorp och Landskrona med bl a ”Vesperae solennes de confessore” med solister ur kören. Inspelning av ”Sagrada Familia” till Isildurs Banes CD ”The Voyage”. Julkonsert med Johan Stengård.

”Kärlekens toner” och Baltikumturné

”Kärlekens toner” tillsammans med vissångaren Jan-Olof Andersson i Immanuelskyrkan. Turné till Baltikum med konserter in Tallinn, Rapla och Riga (Wagner Halle och Domkyrkan). Konsert med Olle Adolphson på Halmstads Teater. Konsert med Eva Bartholdsson och Lars-Åke Snus Svensson i Immauelskyrkan.

1992
1993

Johannespassionen för första gången

Johannespassionen i Snöstorps kyrka för första gången. Hasse & Tages ”Spader, Madame” på Halmstads Teater tillsammans med Stefan Ljungqvist och Musik i Halland. Helgturné till Skåne.

Turné i Tjeckien

Turné till Tjeckien. Duke Ellington-konsert tillsammans med Halmstad Storband.

1994
1995

Inspelning av julskiva

Inspelning av Julsång från Knäred till skivan ”Jul i Halland”. ”En lustfylld afton i två akter”, bejublad konsert i Immanuelskyrkan. Haydns Skapelsen tillsammans med Snöstorps Kyrkokör. Sånger ur ”Spader Madame” på borggården i Halmstad i samband med Hallands 350-årsjubileum.

Kulturstipendium och Sommarturné

John Rutters Magnificat tillsammans med Snöstorps Kyrkokör. Sommarturné till Gotland med kyrkokonserter. Halmstads Vokalensemble får landstingets kulturstipendium. ”World Wide” i Immanuelskyrkan, halvannan timmes globalmusik med kör och jazzgrupp.

1996
1997

Körtävling

Johannespassionen i Snöstorps Kyrka. Sommarturné i Småland med kyrkokonserter. Deltagande Hallandsregionens del av körtävlingen Toner för miljoner. Göran vinner med både Snöstorps Ungdomskör och Flickkör men missar med HV pga en mindre lyckad Wade in the Water. Poulencs Gloria satt däremot som en smäck!

Turné till Storbritannien och priser

Johannespassionen i Snöstorps kyrka. Turné till England och Wales, med kyrkokonserter och deltagande i körtävlingen i Llangollen. Kören får tredje pris i folkmusikklassen och andra pris i kammarkörsklassen. John Rutters Requiem tillsammans med Snöstorps Kyrkokör.

1998
1999

Halmstads Vokalensemble 10 år!

Året inleds med en kyrklig jubileumskonsert i Martin Luthers kyrka. Johannespassionen i Snöstorps kyrka. Haydns Theresienmesse tillsammans med Snöstorps Kyrkokör. Stor jubileumskonsert i Immanuelskyrkan med höjdpunkter ur körens historia, tillsammans med lokala jazzmusiker.

Kulturutbyte

Johannespassionen i Snöstorps kyrka. Kulturutbyte med Hallands vänregion Warmia-Mazuria i Polen: turné med körfestival i Olsztyn och flera konserter. Uruppförande av det halländska oratoriet ”Ängeln och trädet” av Stefan Petzén och Stefan Wikrén, tillsammans med Ars Cantus från Falkenberg, orkester och solister.

2000
2001

Samarbete med polska kören Medici pro Musica

Johannespassionen i Snöstorps kyrka. Vesperae solennes de confessore av Mozart tillsammans med Snöstorps Kyrkokör. ”Musikalisk happening” med sopransaxofonisten Anders Paulsson under Halmstads Musikveckor. ”Polska om våren”, en konsert tillsammans med den polska kören Medici pro Musica från Olsztyn, en del av ett kulturutbyte med Hallands vänregion Warmia-Mazuria i Polen. Helgturné till Skåne med kyrkokonserter. Missa Sancti Nicolai av J Haydn i S:t Nikolai kyrka.

Värd för Toner för Miljoners körfest

Johannespassionen i Snöstorps kyrka. Rutters”Magnificat tillsammans med Snöstorps Kyrkokör. Halmstads Vokalensemble är värd för Toner för Miljoners körfest i Halmstad. Gästartist: Stefan Ljungqvist. ”Körmystik” på Kulturnatten i Halmstad med musik av bl a Mellnäs och Messiaen. ”En svensk körkonsert” i Snöstorps kyrka med musik av bl a Hans-Ola Ericsson, Bengt Hallberg, Nils Lindberg.

2002
2003

Helgturné i Danmark och Sommarturné

Pergolesis ”Stabat Mater”(damkör). ”Waisenhausmesse” av Mozart tillsammans med Snöstorps Kyrkokör. Helgturné till Danmark med kyrkokonserter. Sommarturné till Österlen med kyrkokonserter. Uruppförande av ”Sjösång” av Lars Åke Snus Svensson och Peter Brem tillsammans med jazzgrupp och Ginestrakvartetten. Uruppförande av ”Nu lättar mitt gröna moln” av Håkan Brandqvist i samband med Ginestrakvartettens jubileumskonsert. ”Gladelig, sjunge vi” av Gunnar Hahn framförs med Halmstads Kammarorkester.

Körfestival och Julkonsert

Delar ur Händels Messias i Snöstorps kyrka på långfredagen och i oktober. Konsert med sopransaxofonisten Anders Paulsson i Snöstorps kyrka. Sommarturné till Bohuslän, med konserter i Strömstad, Tossene, Lysekil och Stenkyrka. Halmstads Vokalensemble inleder Österlens Körfestival med konsert i Tommarps kyrka. Konsert tillsammans med Ginestrakvartetten i Harplinge kyrka. Julkonsert i Martin Luthers kyrka för första gången.

2004
2005

Hjälpa tsunamins offer genom musiken

”Källor av liv” av Margaret Rizza i S:t Nikolai kyrka, konsert till förmån för tsunamins offer. ”Duo & Kör” – jazzkonsert med Per Thornberg (ts) och Lars Åke Snus Svensson (pi) i Snöstorps kyrka. Skapelsen av Joseph Haydn tillsammans med Snöstorps Kyrkokör i Snöstorps kyrka. Halmstads Vokalensemble deltar som en av tolv inbjudna körer från hela världen i Körfestivalen i Rottenburg am Neckar. Inspelning och utgivning av julskivan ”A babe is born”. Julkonserter i Martin Luthers kyrka och i Torups kyrka.

Mängder av konserter

”Födelsedagskonsert för Wolfgang Amadeus” i Snöstorps kyrka tillsammans med solisterna Ann Johansson – sopran och Christoph Liabäck – klarinett, samt orkester. ”I den härliga vår”, vårkonsert i det nybyggda Stadsbiblioteket i Halmstad tillsammans med Sångensemblen Mumma och Läckerolerna. ”Körmaraton” i Immanuelskyrkan i samband med Halmstads kulturfest. Mozarts Requeim i Snöstorps kyrka tillsammans med Cappella Snöstorp, i ny version av Robert D Levin. Julkonsert i Martin Luthers kyrka. I övrigt ett intensivt konsertår med sju kyrkokonserter längs västkusten, från Göteborg i norr till Helsingborg i söder.

2006
2007

Firar Halmstads 700-årsjubileum

”Kom i min famn”, vårkonsert i Stadsbiblioteket med gästdirigent Prof. Gunnar Eriksson. Sång på Borggården i samband med Halmstads 700-årsjubileum. Helgturné med konserter i Landskrona, Skummeslöv och Snöstorp. Oratoriet ”Ängeln och Trädet” av Halmstadstonsättarna Stefan Wikrén och Stefan Petzén i St Nikolai kyrka (Första framförandet efter vårt uruppförande år 2000). Julkonsert i Martin Luthers kyrka för fjärde året. Nu är det verkligen tradition!

Körtävling i Österrike

Vårkonsert i Stadsbiblioteket. Deltagande i Körtävlingen i Spittal an der Drau i Österrike. Stenhård konkurrens. Kören får inget pris, men många fina omdömen, inte minst för sin magiska tolkning av Whitacres ”Sleep”. Konsert i St Nikolai kyrka på Kulturnatten. Konsert i samband med Musikfestivalen i Martin Luther kyrka. Inspelningar av CD:n ”Poem”. (Utgivning hösten 2009). Julkonsert i Martin Luthers kyrka för femte året.

2008
2009

Halmstads Vokalensemble 20 år!

Del 2 ur Händels Messias på Långfredagen i Snöstorps kyrka. Vårkonsert i Stadsbiblioteket tillsammans med pianisten Hans Pålsson. Fyra härliga sommarkonserter i Skåne/Halland. Jubileumskonsert 20 år i Immanuelskyrkan. Utgivning av CD:n Poem. Julkonsert för sjätte året i Martin Luther kyrka.

Succéfyllda kyrkokonserter

Rutters Magnificat tillsammans med Cappella Snöstorp i Snöstorps kyrka. Vårkonsert tillsammans med Mikael Samuelsson och Mats Bergström i Stadsbiblioteket. Konsert på Kulturnatten i St Nikolai kyrka. Konsert i samband med Musikfestivalen i Martin Luthers kyrka. Succéfyllda kyrkokonserter i Ängelholm, Viken, Asmundtorp, Varberg, Helsingborg (Mariakyrkan) och Lund (Allhelgonakyrkan). Julkonsert för sjunde året i Marin Luthers kyrka.

2010
2011

Konsert producerad av Göran m.fl

Matteuspassionen i St Nikolai kyrka. Konserten producerades av Göran Persson, Ulric Andersson och Mats Reuter och framfördes av projektets orkester och kör i vilken HV ingick, allt under ledning av Göran. Sommarturné med konserter i Västervik, Kalmar och Nybro. Konsert i Harplinge kyrka utanför Halmstad med uruppförande av ”Two songs for mixed choir” av Håkan Brandqvist. Julkonsert för åttonde året i Martin Luthers kyrka.

Julkonsert för nionde året i Martin Luthers kyrka

Traditionsenlig lördagsmusik i St Nikolai kyrka i januari månad, Vårkonsert i Stadsbiblioteket tillsammans med pianisten Anders Widmark, Sommarmusik i Snöstorps kyrka i juni med programmet ”Blomstertoner”, Konsert i V Sönnarslövs kyrka i augusti, Konsert i Masthuggskyrkan i Göteborg i oktober i samband med ”Kulturnatta”, ”The Armed Man” i Snöstorps kyrka i oktober tillsammans med Cappella Snöstorp, Julkonsert för nionde året i Martin Luthers kyrka.

2012
2013

Konserter i Sydsverige och Köpenhamn

Traditionsenlig lördagsmusik i St Nikolai i januari månad. Konsert i St Petri kyrka i Malmö den 9 februari kl 15.00  i samband med St Petri kördagar, Konsert i Asmundtorps kyrka samma dag kl 18.00, Konserter i Ängelholms kyrka och Skrea kyrka den 2/3, Vårkonserten ”Syner i lövsprickningen” tillsammans med Göran Fristorp i Immanuelskyrkan i Halmstad den 20 april, Vårkonsert i Borlunda kyrka utanför Eslöv den 12 maj. Kyrkokonserter i Snöstorp, Sankt Marcus i Köpenhamn, St Johannes i Malmö och i Skummeslöv sista veckan i juni. Julkonsert i Martin Luthers kyrka den 15/12.

Halmstads Vokalensemble 25 år!

”New Eyes on Baroque” i Martin Luthers kyrka den 19/1 med bla Nils Landgren och Jeanette Köhn,  Bachs h-mollmässa i Martin Luthers kyrka den 27/4, Konsert på Halmstads Teater den 2/5 med Sven-Bertil Taube, Göran Fristorp och Curt-Eric Holmqvist, ”En musikalisk buffé” i Snöstorps kyrka den 17/6, Turné till Berlin och Leipzig 14-20/7 (Konserter i Berliner Dom, Zum Guten Hirten-Friedenau och Gedächtniskirsche i Berlin samt i Nikolaikirche i Leipzig), Kyrkokonserter i Virestad 7/9 och Harplinge 9/11, Jubileumskonsert i Immanuelskyrkan den 15/11, Julkonsert i Martin Luthers kyrka den 20/12 (10-årsjubileum)

2014
2015

Nytt sakralt program

Traditionsenlig lördagsmusik i St Nikolai den 10/1, Kyrkokonserter i Kristianstads Heliga Trefaldighet den 18/1 och i Älmhults kyrka den 28/2. ”Amazing Songs” tillsammans med klarinettisten Bo Ingemarsson och organisten Per Jarring i Snöstorps kyrka den 8/3. Ett nytt sakralt program ”Around the Sea” med musik av tonsättare runt Östersjön sjösattes i Snöstorps kyrka den 16/6. ”Around the Sea” i Sofia Albertina kyrka i Landskrona den 11/10. Brahms Ein deutsches Requiem tillsammans med Malmö Akademiska Kör och Orkester i Martin Luthers kyrka den 31/10 och i St Andreas kyrka i Malmö den 1/11. Julkonsert i Martin Luthers kyrka den 19/12.

Konsert i bland annat Göteborgs Domkyrka

Kyrkokonserter i Ängelholm, Eslöv och Lunds Allhelgona  5-6/3, Johannespassionen i Snöstorps kyrka på Långfredagen 25/3, Karl Jenkins Stabat mater tillsammans med Cappella Snöstorp i Snöstorps kyrka 10/4, Lunchkonsert i Helsingörs Domkyrka 11/6,  Konserter i Göteborgs Domkyrka, Fässbergs kyrka i Mölndal  och Hagakyrkan i Göteborg 24-25/9, Stars – konsert på Kulturnatten i St Nikolai kyrka, Halmstad 1/10, Skummeslövs kyrka 2/10, Julkonsert i Martin Luthers kyrka, Halmstad 17/12

2016
2017

Konserter i Stockholm och Uppsala Domkyrka

Lördagsmusik i St Nikolai den 14/1, Kyrkokonsert i Getinge den 12/2, Mozarts Requiem i Snöstorps kyrka den 19/3, Konserter i Uppenbarelsekyrkan i Hägersten, Adolf Fredriks kyrka i Stockholm och Uppsala Domkyrka 25-27/5,  Kyrkokonserter i St Petri kyrka, Malmö 3/9 och i Snöstorps kyrka den 17/9, Händels Messias i Snöstorps kyrka den 12/11, Julkonsert i Martin Luthers kyrka den 16/12, Julkonsert i Trönninge kyrka den 17/12

Mängder av framträdanden i kyrkor

Lördagsmusik i St Nikolai den 10/2, Duruflés Requiem i Snöstorps kyrka den 4/3, Vårkonsert ”Som ett blommande mandelträd” i Immanuelskyrkan den 22/4, Sommarkonsert i Torups kyrka den 4/6, Förklädd Gud i Snöstorps kyrka den 10/6, The Armed Man i Snöstorps kyrka den 11/11, Konsert ”Tusen kyssar” i Kulturhuset Najaden den 25/11, Julkonsert i Martin Luthers kyrka den 15/12

2018
2019
Halmstads-Vokalensemble

Halmstads Vokalensemble 30 år!

Matteuspassionen av Bach i Martin Luthers kyrka 10/3, Konsert i St Nikolai 19/5, Sommarmusik i Snöstorps kyrka 2/7, Turné till Tyskland 3-7 juli med konserter i Dom zu Lübeck, Dom zu Schwerin samt lunchkonsert och kvällskonsert i Marienkirche i Lübeck, Musikgudstjänst i Harplinge kyrka 6/10, Jubileumskonsert i Kulturhuset Najaden 19/10, Julkonsert i Martin Luthers kyrka 21/12

Musik med avstånd

Detta konstiga ”coronaår” hann vi med två konserter, i S:t Andreas, Malmö den 7/3 och i Snöstorps kyrka den 8/3, innan allting stängdes ner. Vid årsmötet den 16/3 beslöt kören att ställa in övningarna. Bokade konserter i Björnekulla 5/3, Eslöv 26/4, Ängelholm 15/8 och Skummeslöv 16/8 ställdes in och den planerade vårkonserten lades på is! Under hösten fick vi ändå igång en viss verksamhet. Vi övade utspridda i Snöstorps kyrka med reducerat manskap och konserterade ”coronasäkert” i Björnekulla 13/9 och i Eslöv 18/10. De planerade konserterna ”Hösttröst” i Snöstorps kyrka den 22/11 och julkonserten i Martin Luthers kyrka ställdes in när allting stängdes ner igen i början av november.

2020
2021

Pandemi

Under våren och sommaren låg verksamheten helt nere på grund av pandemin. Vi kom igång så smått under hösten. Konsert i Ängelholms kyrka den 23/10, Monday Night Music i Snöstorps kyrka den 22/11 och Julkonsert i Martin Luthers kyrka den 18/12.

Vi kommer igång så smått

6/3 Cherubinis Requiem i Snöstorps kyrka tillsammans med Cappella Snöstorp och orkester.
Vi gör dubbla föreställningar och intäkterna går oavkortat till Ukraina. Det är första gången verket framförs i sin helhet i Halmstad.
14-15/5 Vårkonsert i Skrea kyrka och Snöstorps kyrka.

23/10 Mozarts Requiem i Snöstorps kyrka tillsammans med Cappella Snöstorp, solister och orkester.
13/11 ”Himmelska toner” i Trelleborgs kyrka.
14/11 ”Monday Night Music” i Snöstorps kyrka.
17/12 Julkonsert i Martin Luthers kyrka.

2022
2023

New Eyes on Baroque och Turné

11/2 Konsert i Kulturhuset Najaden tillsammans med New Eyes on Baroque (Jeanette Köhn-sopran, Nils Landgren-Trombon, Johan Knutsson-saxofon, Mattias Peréz-gitarr, Clas Lassbo-kontrabas)
16/4 Konsert i Asige kyrka
14/5 Vårkonsert i Stadsbiblioteket
4/6 Konsert i Skummeslövs kyrka
26/6 Konsert i Martin Luthers kyrka
27-29/6 Skåneturné med konserter i Lunds domkyrka, Borrby kyrka och S:ta Maria kyrka i Ystad. Boende på Backåkra Vandrarhem på Österlen
19/11 Konsert i Harplinge kyrka
16/12 Julkonsert i Martin Luthers kyrka

sv_SESwedish