Halmstads Vokalensemble

-vi möts i musiken-

Historia

2019
Matteuspassionen av Bach i Martin Luthers kyrka 10/3, Konsert i St Nikolai 19/5, Sommarmusik i Snöstorps kyrka 2/7, Turné till Tyskland 3-7 juli med konserter i Dom zu Lübeck, Dom zu Schwerin samt lunchkonsert och kvällskonsert i Marienkirche i Lübeck, Musikgudstjänst i Harplinge kyrka 6/10,

2018
Lördagsmusik i St Nikolai den 10/2, Duruflés Requiem i Snöstorps kyrka den 4/3, Vårkonsert ”Som ett blommande mandelträd” i Immanuelskyrkan den 22/4, Sommarkonsert i Torups kyrka den 4/6, Förklädd Gud i Snöstorps kyrka den 10/6, The Armed Man i Snöstorps kyrka den 11/11, Konsert ”Tusen kyssar” i Kulturhuset Najaden den 25/11, Julkonsert i Martin Luthers kyrka den 15/12

2017
Lördagsmusik i St Nikolai den 14/1, Kyrkokonsert i Getinge den 12/2, Mozarts Requiem i Snöstorps kyrka den 19/3, Konserter i Uppenbarelsekyrkan i Hägersten, Adolf Fredriks kyrka i Stockholm och Uppsala Domkyrka 25-27/5,  Kyrkokonserter i St Petri kyrka, Malmö 3/9 och i Snöstorps kyrka den 17/9, Händels Messias i Snöstorps kyrka den 12/11, Julkonsert i Martin Luthers kyrka den 16/12, Julkonsert i Trönninge kyrka den 17/12

2016
Kyrkokonserter i Ängelholm, Eslöv och Lunds Allhelgona  5-6/3, Johannespassionen i Snöstorps kyrka på Långfredagen 25/3, Karl Jenkins Stabat mater tillsammans med Cappella Snöstorp i Snöstorps kyrka 10/4, Lunchkonsert i Helsingörs Domkyrka 11/6,  Konserter i Göteborgs Domkyrka, Fässbergs kyrka i Mölndal  och Hagakyrkan i Göteborg 24-25/9, Stars – konsert på Kulturnatten i St Nikolai kyrka, Halmstad 1/10, Skummeslövs kyrka 2/10, Julkonsert i Martin Luthers kyrka, Halmstad 17/12

2015
Traditionsenlig lördagsmusik i St Nikolai den 10/1, Kyrkokonserter i Kristianstads Heliga Trefaldighet den 18/1 och i Älmhults kyrka den 28/2. ”Amazing Songs” tillsammans med klarinettisten Bo Ingemarsson och organisten Per Jarring i Snöstorps kyrka den 8/3. Ett nytt sakralt program ”Around the Sea” med musik av tonsättare runt Östersjön sjösattes i Snöstorps kyrka den 16/6. ”Around the Sea” i Sofia Albertina kyrka i Landskrona den 11/10. Brahms Ein deutsches Requiem tillsammans med Malmö Akademiska Kör och Orkester i Martin Luthers kyrka den 31/10 och i St Andreas kyrka i Malmö den 1/11. Julkonsert i Martin Luthers kyrka den 19/12.

2014 Halmstads Vokalensemble 25 år!
”New Eyes on Baroque” i Martin Luthers kyrka den 19/1 med bla Nils Landgren och Jeanette Köhn,  Bachs h-mollmässa i Martin Luthers kyrka den 27/4, Konsert på Halmstads Teater den 2/5 med Sven-Bertil Taube, Göran Fristorp och Curt-Eric Holmqvist, ”En musikalisk buffé” i Snöstorps kyrka den 17/6, Turné till Berlin och Leipzig 14-20/7 (Konserter i Berliner Dom, Zum Guten Hirten-Friedenau och Gedächtniskirsche i Berlin samt i Nikolaikirche i Leipzig), Kyrkokonserter i Virestad 7/9 och Harplinge 9/11, Jubileumskonsert i Immanuelskyrkan den 15/11, Julkonsert i Martin Luthers kyrka den 20/12 (10-årsjubileum)

2013 Traditionsenlig lördagsmusik i St Nikolai i januari månad. Konsert i St Petri kyrka i Malmö den 9 februari kl 15.00  i samband med St Petri kördagar, Konsert i Asmundtorps kyrka samma dag kl 18.00, Konserter i Ängelholms kyrka och Skrea kyrka den 2/3, Vårkonserten ”Syner i lövsprickningen” tillsammans med Göran Fristorp i Immanuelskyrkan i Halmstad den 20 april, Vårkonsert i Borlunda kyrka utanför Eslöv den 12 maj. Kyrkokonserter i Snöstorp, Sankt Marcus i Köpenhamn, St Johannes i Malmö och i Skummeslöv sista veckan i juni. Julkonsert i Martin Luthers kyrka den 15/12.

2012 Traditionsenlig lördagsmusik i St Nikolai kyrka i januari månad, Vårkonsert i Stadsbiblioteket tillsammans med pianisten Anders Widmark, Sommarmusik i Snöstorps kyrka i juni med programmet ”Blomstertoner”, Konsert i V Sönnarslövs kyrka i augusti, Konsert i Masthuggskyrkan i Göteborg i oktober i samband med ”Kulturnatta”, ”The Armed Man” i Snöstorps kyrka i oktober tillsammans med Cappella Snöstorp, Julkonsert för nionde året i Martin Luthers kyrka.

2011 Matteuspassionen i St Nikolai kyrka. Konserten producerades av Göran Persson, Ulric Andersson och Mats Reuter och framfördes av projektets orkester och kör i vilken HV ingick, allt under ledning av Göran. Sommarturné med konserter i Västervik, Kalmar och Nybro. Konsert i Harplinge kyrka utanför Halmstad med uruppförande av ”Two songs for mixed choir” av Håkan Brandqvist. Julkonsert för åttonde året i Martin Luthers kyrka .

2010 Rutters Magnificat tillsammans med Cappella Snöstorp i Snöstorps kyrka. Vårkonsert tillsammans med Mikael Samuelsson och Mats Bergström i Stadsbiblioteket. Konsert på Kulturnatten i St Nikolai kyrka. Konsert i samband med Musikfestivalen i Martin Luthers kyrka. Succéfyllda kyrkokonserter i Ängelholm, Viken, Asmundtorp, Varberg, Helsingborg (Mariakyrkan) och Lund (Allhelgonakyrkan). Julkonsert för sjunde året i Marin Luthers kyrka.

2009 Del 2 ur Händels Messias på Långfredagen i Snöstorps kyrka. Vårkonsert i Stadsbiblioteket tillsammans med pianisten Hans Pålsson. Fyra härliga sommarkonserter i Skåne/Halland. Jubileumskonsert 20 år i Immanuelskyrkan. Utgivning av CD:n Poem. Julkonsert för sjätte året i Martin Luther kyrka.

2008 Vårkonsert i Stadsbiblioteket. Deltagande i Körtävlingen i Spittal an der Drau i Österrike. Stenhård konkurrens. Kören får inget pris, men många fina omdömen, inte minst för sin magiska tolkning av Whitacres ”Sleep”. Konsert i St Nikolai kyrka på Kulturnatten. Konsert i samband med Musikfestivalen i Martin Luther kyrka. Inspelningar av CD:n ”Poem”. (Utgivning hösten 2009). Julkonsert i Martin Luthers kyrka för femte året.

2007 ”Kom i min famn”, vårkonsert i Stadsbiblioteket med gästdirigent Prof. Gunnar Eriksson. Sång på Borggården i samband med Halmstads 700-årsjubileum. Helgturné med konserter i Landskrona, Skummeslöv och Snöstorp. Oratoriet ”Ängeln och Trädet” av Halmstadstonsättarna Stefan Wikrén och Stefan Petzén i St Nikolai kyrka (Första framförandet efter vårt uruppförande år 2000). Julkonsert i Martin Luthers kyrka för fjärde året. Nu är det verkligen tradition!

2006 ”Födelsedagskonsert för Wolfgang Amadeus” i Snöstorps kyrka tillsammans med solisterna Ann Johansson – sopran och Christoph Liabäck – klarinett, samt orkester. ”I den härliga vår”, vårkonsert i det nybyggda Stadsbiblioteket i Halmstad tillsammans med Sångensemblen Mumma och Läckerolerna. ”Körmaraton” i Immanuelskyrkan i samband med Halmstads kulturfest. Mozarts Requeim i Snöstorps kyrka tillsammans med Cappella Snöstorp, i ny version av Robert D Levin. Julkonsert i Martin Luthers kyrka. I övrigt ett intensivt konsertår med sju kyrkokonserter längs västkusten, från Göteborg i norr till Helsingborg i söder.

2005 ”Källor av liv” av Margaret Rizza i S:t Nikolai kyrka, konsert till förmån för tsunamins offer. ”Duo & Kör” – jazzkonsert med Per Thornberg (ts) och Lars Åke Snus Svensson (pi) i Snöstorps kyrka. Skapelsen av Joseph Haydn tillsammans med Snöstorps Kyrkokör i Snöstorps kyrka. Halmstads Vokalensemble deltar som en av tolv inbjudna körer från hela världen i Körfestivalen i Rottenburg am Neckar. Inspelning och utgivning av julskivan ”A babe is born”. Julkonserter i Martin Luthers kyrka och i Torups kyrka.

2004 Delar ur Händels Messias i Snöstorps kyrka på långfredagen och i oktober. Konsert med sopransaxofonisten Anders Paulsson i Snöstorps kyrka. Sommarturné till Bohuslän, med konserter i Strömstad, Tossene, Lysekil och Stenkyrka. Halmstads Vokalensemble inleder Österlens Körfestival med konsert i Tommarps kyrka. Konsert tillsammans med Ginestrakvartetten i Harplinge kyrka. Julkonsert i Martin Luthers kyrka för första gången.

2003 Pergolesis ”Stabat Mater”(damkör). ”Waisenhausmesse” av Mozart tillsammans med Snöstorps Kyrkokör. Helgturné till Danmark med kyrkokonserter. Sommarturné till Österlen med kyrkokonserter. Uruppförande av ”Sjösång” av Lars Åke Snus Svensson och Peter Brem tillsammans med jazzgrupp och Ginestrakvartetten. Uruppförande av ”Nu lättar mitt gröna moln” av Håkan Brandqvist i samband med Ginestrakvartettens jubileumskonsert. ”Gladelig, sjunge vi” av Gunnar Hahn framförs med Halmstads Kammarorkester.

2002 Johannespassionen i Snöstorps kyrka. Rutters”Magnificat tillsammans med Snöstorps Kyrkokör. Halmstads Vokalensemble är värd för Toner för Miljoners körfest i Halmstad. Gästartist: Stefan Ljungqvist. ”Körmystik” på Kulturnatten i Halmstad med musik av bl a Mellnäs och Messiaen. ”En svensk körkonsert” i Snöstorps kyrka med musik av bl a Hans-Ola Ericsson, Bengt Hallberg, Nils Lindberg.

2001 Johannespassionen i Snöstorps kyrka. Vesperae solennes de confessore av Mozart tillsammans med Snöstorps Kyrkokör. ”Musikalisk happening” med sopransaxofonisten Anders Paulsson under Halmstads Musikveckor. ”Polska om våren”, en konsert tillsammans med den polska kören Medici pro Musica från Olsztyn, en del av ett kulturutbyte med Hallands vänregion Warmia-Mazuria i Polen. Helgturné till Skåne med kyrkokonserter. Missa Sancti Nicolai av J Haydn i S:t Nikolai kyrka.

2000 Johannespassionen i Snöstorps kyrka. Kulturutbyte med Hallands vänregion Warmia-Mazuria i Polen: turné med körfestival i Olsztyn och flera konserter. Uruppförande av det halländska oratoriet ”Ängeln och trädet” av Stefan Petzén och Stefan Wikrén, tillsammans med Ars Cantus från Falkenberg, orkester och solister.

1999 Kören firar 10-årsjubileum. Året inleds med en kyrklig jubileumskonsert i Martin Luthers kyrka. Johannespassionen i Snöstorps kyrka. Haydns Theresienmesse tillsammans med Snöstorps Kyrkokör. Stor jubileumskonsert i Immanuelskyrkan med höjdpunkter ur körens historia, tillsammans med lokala jazzmusiker.

1998 Johannespassionen i Snöstorps kyrka. Turné till England och Wales, med kyrkokonserter och deltagande i körtävlingen i Llangollen. Kören får tredje pris i folkmusikklassen och andra pris i kammarkörsklassen. John Rutters Requiem tillsammans med Snöstorps Kyrkokör.

1997 Johannespassionen i Snöstorps Kyrka. Sommarturné i Småland med kyrkokonserter. Deltagande Hallandsregionens del av körtävlingen Toner för miljoner. Göran vinner med både Snöstorps Ungdomskör och Flickkör men missar med HV pga en mindre lyckad Wade in the Water. Poulencs Gloria satt däremot som en smäck!

1996 John Rutters Magnificat tillsammans med Snöstorps Kyrkokör. Sommarturné till Gotland med kyrkokonserter. Halmstads Vokalensemble får landstingets kulturstipendium. ”World Wide” i Immanuelskyrkan, halvannan timmes globalmusik med kör och jazzgrupp.

1995 Inspelning av Julsång från Knäred till skivan ”Jul i Halland”. ”En lustfylld afton i två akter”, bejublad konsert i Immanuelskyrkan. Haydns Skapelsen tillsammans med Snöstorps Kyrkokör. Sånger ur ”Spader Madame” på borggården i Halmstad i samband med Hallands 350-årsjubileum.

1994 Turné till Tjeckien. Duke Ellington-konsert tillsammans med Halmstad Storband.

1993 Johannespassionen i Snöstorps kyrka för första gången. Hasse & Tages ”Spader, Madame” på Halmstads Teater tillsammans med Stefan Ljungqvist och Musik i Halland. Helgturné till Skåne.

1992 ”Kärlekens toner” tillsammans med vissångaren Jan-Olof Andersson i Immanuelskyrkan. Turné till Baltikum med konserter in Tallinn, Rapla och Riga (Wagner Halle och Domkyrkan). Konsert med Olle Adolphson på Halmstads Teater. Konsert med Eva Bartholdsson och Lars-Åke Snus Svensson i Immauelskyrkan.

1991 Mozartkonserter i Snöstorp och Landskrona med bl a ”Vesperae solennes de confessore” med solister ur kören. Inspelning av ”Sagrada Familia” till Isildurs Banes CD ”The Voyage”. Julkonsert med Johan Stengård.

1990 Konserter med verk för kör och orgel av Benjamin Britten.

1989 Halmstads Vokalensemble bildas i september. De första konserterna hålls redan i november månad i Snöstorps och Skrea kyrkor med bl a Lars-Erik Larssons ”Missa Brevis” på programmet.

Comments are closed.